Persoonlijk

Ik heb Fibromyalgie | Persoonlijk

16 maart 2018

Fibromyalgie ja, ik hoor mensen al denken “hoe spreek je dat nou weer uit dan?“.
Ik zal het ietsje makkelijker maken: Fie-Bro-Mie-Al-Gie. Of hoe ik het soms noem “Fibro“.
Ik denk dat de meeste mensen er wel eens iets over hebben gehoord of er zelfs wel iets van weten. Ik weet in ieder geval dat ik het tegenwoordig veel vaker hoor/tegen kom.
Omdat deze blog grotendeels over mij gaat, en mijn interesses, leek het me goed om ook over dit gedeelte van mijn leven te schrijven. Een ietwat minder leuk onderwerp, maar wel een onderwerp wat zeker deel uit maakt van mijn leven.

Ik heb de diagnose Fibromyalgie sinds 2015. Maar klachten had ik al veel langer. Onverklaarbare klachten, waar ik langzaamaan helemaal gek van werd.
Ik had spierpijn zonder te sporten en was al moe als ik amper wat had gedaan. Ook kon ik mensen van mijn leeftijd niet bijhouden en vond ik bewegen/sport verschrikkelijk. Alles deed altijd pijn en het leek soms alsof ik de enige was.
Er was veel onbegrip in die tijd en dat vond ik altijd erg lastig.
Leeftijdsgenootjes begrepen mij niet en daardoor voelde ik me vaak alleen. Ik had iets, wat andere jongeren niet hadden.

Om mijn Fibromyalgie een duidelijker beeld te geven, zal ik een paar klachten opnoemen (deze heb ik op slechte dagen):
– Spierpijn
– Krachtverlies
– Mijn fijne motoriek is vaak slechter
– Vermoeid
– Prikkelbaar qua emoties
– De normale taken in het leven zijn vaak erg zwaar/lukken niet

Toch kijk ik er niet meer slecht op terug. Natuurlijk waren het geen leuke tijden maar ik heb ook veel geleerd door mijn Fibromyalgie.
Ik ben bijvoorbeeld veel sterker dan ik ooit ben geweest. Ik kan veel meer aan en ik ben zelfs in staat om mijn pijnprikkels soms uit te schakelen.
Ook ben ik ineens een natuurtalent in plannen. Ja, want dat is een belangrijk onderdeel als je Fibromyalgie hebt.
Je moet je dagen goed inplannen want anders kom je jezelf (of eigenlijk je fibro) keihard weer tegen.

Nou moet ik wel heel eerlijk toegeven dat ik heel weinig slechte dagen heb de laatste tijd.
Daarbij komt wel, dat ik elke dag pijn heb. Toch heb ik, omdat ik hier al jaren last van heb, een manier gevonden om ermee om te gaan. Ik heb geaccepteerd dat het er is en dat het er altijd zal zijn. Ook heb ik mezelf aangeleerd om pijnprikkels soms uit te zetten. Ik kan je niet vertellen hoe ik dat doe, ik weet alleen dat ik het doe.

Fibromyalgie komt in goede en slechte dagen. Soms heb je dagen vol energie en soms sta je op met de gedachte om gewoon weer te gaan slapen. Ik heb dagen gehad waarbij ik mezelf niet eens kon aankleden maar ik heb die dagen gelukkig steeds minder.
Ik denk dat het belangrijk is om een nieuwe manier te vinden om je leven te leven.
Fibromyalgie is rot maar het heeft mij zeker ook heel veel positieve dingen gebracht.

“Zonder mijn Fibromyalgie was ik nooit zo sterk geweest.”

Wat zou jij verder nog graag willen weten over mijn chronische ziekte?

-x-

Only registered users can comment.

  1. Wat goed dat je jouw draai toch weer hebt gevonden. Zelf heb ik al zo’n 13 jaar Fibro en ik weet hoe lastig het soms kan zijn. Fijn om te lezen dat jij er toch zo positief in staat!

  2. Ik ken fibro alleen van de verhalen, gelukkig mag ik zeggen dat ik de aandoening niet heb. Het lijkt me super lastig om steeds zo extreem te wisselen in je energie niveau. Wel goed om te lezen dat je met plannen je slechte dagen onder controle kan krijgen. Je bent nooit te oud om dat soort dingen te leren en komt nog een heel stuk verder als je zo doorgaat. Topper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *