Persoonlijk

Ik zat even in een dipje | Persoonlijk

22 juni 2018

Dat heb je gewoon soms in het leven toch? Dat je in een dipje zit?
Ik heb het in ieder geval een paar keer in het jaar. Ik weet soms niet eens precies waarom. Deze keer trouwens wel en dat wil ik jullie in deze blogpost vertellen. Gewoon, omdat ik zeker weet dat meerdere mensen zich hierin kunnen vinden en omdat ik weet dat herkenbaarheid soms heel fijn kan zijn.

Zoals ik al zei, ik denk dat iedereen wel eens in een dipje zit. Of het nou een grote zwarte put is of gewoon een kleintje waar je met een opstapje weer uit bent, iedereen kent het denk ik wel.
Nou was/is mijn dipje een beetje een mix van beide gevallen, ik heb me echt heel erg rot gevoeld maar ik kwam er ook wel weer snel uit. Of nou ja, ik zit eigenlijk nog steeds wel een beetje erin maar het opstapje wordt steeds gemakkelijker om te betreden.

Soms zit ik in een dipje en dan weet ik niet precies waarom. Dan heb je gewoon een beetje zo’n ‘meh’ dagje. Ik denk dat jullie dat allemaal wel herkennen. Soms heb je gewoon je dag niet.
In mijn geval was dit dipje iets groter en weet ik ook de reden ervan, namelijk: nieuwe dingen en mijn onzekerheid daarover.

Ik ben zo’n figuur die niet goed tegen nieuwe dingen/veranderingen kan. Of nou ja, ik kan er wel tegen maar ik moet me er altijd heel erg op voorbereiden en ik heb vaak veel tijd nodig om eraan te wennen en het een plekje te geven.
Ik kan er bijvoorbeeld heel slecht tegen als mijn planning ineens verandert of in de war raakt. Mijn planning geeft me zekerheid en dat is nou echt iets waar ik heel erg baat bij heb.
Onzekerheid is dus ook een groot aspect wat mij vaak in een dipje gooit. De onzekerheid begint door één ding, bijvoorbeeld het feit dat ik straks weer aan een opleiding ga beginnen, en vervolgens stapelen dingen zich maar op.
Dan ga ik me ineens afvragen of ik wel geschikt ben voor de opleiding, of ik het wel aankan, of ik wel leuk genoeg ben enzovoort. Ook ga ik dan ineens andere beren en apen op de weg zien (zo gaat dat spreekwoord toch? haha).
Ineens ga ik me dan ook zorgen maken over de relatie met mijn vriend en over vriendschappen. Ineens ben ik bang dat ik dingen niet goed doe, dat mijn vader niet trots op me zou zijn en dat vreemde mensen een gekke mening over mij zouden kunnen hebben. Je weet wel, zo’n rare spiraal die steeds maar negatiever en gekker wordt.

En oké, op een gegeven moment kan ik me wel weer met beide benen op de aardbol zetten. Gelukkig maar.
Ik ben een denker en denkers die denken soms veel te veel en veel te diep na over dingen. Ook ben ik nog eens een beelddenker dus bij al die negatieve gedachtes zitten ook nog eens hele negatieve beelden.
Je kan je dus voorstellen dat dit heel vermoeiend moet zijn, dat is het ook. Vooral voor iemand met Fibromyalgie is dit heel vermoeiend. Ik maakte mezelf de afgelopen week helemaal gek met deze onzekerheden en zat totaal niet lekker in mijn vel. Ik had overal pijn en soms was ik zo moe dat ik ’s middags al riep dat ik naar bed wou (en zo ben ik normaal nooit).
Het is ook gewoon lastig soms, ik weet namelijk heel goed dat piekeren niet goed is voor iemand zoals ik. Dat ik daar last van krijg en dat het ongezond voor me is. Toch gebeurt het wel en vind ik het soms heel moeilijk om eruit te komen.

Nu ik dit allemaal typ gaat het trouwens wel een stuk beter met mij. Ik heb nog wel momenten dat ik me rot voel en het liefst niks meer doe behalve in bed liggen met muziek waar mannen boos in schreeuwen, maar gelukkig gaan die momenten ook weer over.
Dat is denk ik ook meteen de boodschap die ik jullie mee wil geven: het gaat over. Misschien niet meteen en misschien ook niet vanzelf maar het gaat over en het wordt beter.

Wat doe jij als je in een dipje zit?

-x-

Only registered users can comment.

  1. Als ik in een dipje zit probeer ik erover te praten met mijn moeder, dat helpt voor mij. Wat ik ook doe is een boek lezen, kinderfilms kijk :), muziek luisteren, een rondje lopen of de gene die het meest oplucht: huilen. Super rot dat je je zo voelt maar het komt goed, dat weet ik zeker x!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *